Bygningssikkerhed - beskyt mennesker og værdier
At gøre en bygning sikker er en kompliceret opgave. Stigende sikkerhedskrav og visse love og bestemmelser skal overholdes. Hertil skal lægges krav fra forsikringsselskaber og kompleksiteten af de tekniske muligheder. Et fornuftigt sikkerhedskoncept sørger for at der ’sker’ så lidt som muligt.
Hvilke risici findes ved drift af bygninger?
Nødudgange med en panikbjælke åbner ved et fysisk tryk. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Alle bygninger er forskellige. Lige som de mennesker, der bruger dem. Og de varer, som fremstilles eller opbevares der. De forskellige risici og farer varierer derfor. Enhver, der er ansvarlig for sikkerheden i en bygning, skal tage hensyn til samtlige risici og beskyttelsesmål i en analyse. Et sikkerhedskoncept for bygningen medregner juridiske forholdsregler og forsikringskrav.
Sikkerhedsforanstaltningerne til specielle bygninger såsom offentlige bygninger, børnehaver, industribygninger, kontorkomplekser, højhuse, hoteller, butikscentre, skoler såvel som hospitaler og plejehjem er forskellige fra foranstaltningerne til private bygninger. Det afhænger også altid af hvor mange mennesker, der findes i bygningerne, af hvorvidt de har nedsat mobilitet og hvorvidt de er fortrolige med bygningen.
Potentielle risici
- Brand/eksplosion
- Elektriske og mekaniske svigt
- Farlige substanser
- Spionage/sabotage
- Indbrud
- Indbrud/hærværk
- Angreb
Bygningens sikkerhedskoncept - hvad indebærer det?
Et sikkerhedskoncept omfatter alle præventive eller skadereducerende tiltag, der er skræddersyet til behovene, kravene og den beskyttende målsætning. Det drejer sig hovedsageligt om brandsikringstiltag, flugtvejssikring, røgudsugningssystemer, adgangsstyring og indbrudssikring. Sikkerhedskonceptet for brugen af bygningen skal tilpasses til organisationens overordnede sikkerhedskoncept og opdateres regelmæssigt - især når der opstår ændringer i brugen af bygninger, for eksempel som følge af organisatoriske ændringer.
Hvis bygninger har automatiske døre og vinduer, er administratoren ansvarlig for trafiksikkerheden på disse. I henhold til den europæiske standard EN 16005 vedrørende sikkerhed ved brugen af automatiske døre, er foranstaltninger nødvendige for at beskyttet fareområder ved:
- brug af sensorer for at hindre klemning, snitsår og stød under åbning og lukning (sensorer til tilstedeværelsesregistrering)
- opretholdelse af sikre afstande for at hindre klemning og indtrækning
- kraftbegrænsning på fløje
I henhold til det føderale tyske bygningsreglement, skal strukturelle systemer planlægges, opføres og vedligeholdes for at yde en tilstrækkelig brandsikring. Strukturel brandsikring involverer primært brugen af komponenter og byggematerialer, såvel som planlægning og konstruktion af passende flugt- og redningsveje til mennesker og dyr.
Mennesker bruger flugtveje i tilfælde af farer - for eksempel hvis der er en brand eller en situation, der udløser panik - til at forlade bygningen sikkert og hurtigt. Disse ruter skal allerede være defineret under planlægningen af en bygning. En mindre bygning med mindre gennemgående trafik har forskellige krav end for eksempel et stort butikscentrer med en masse gennemgående trafik. Menneskemasser kræver mere plads og flygter anderledes end blot nogle få mennesker.
Alle døre langs flugt- og redningsveje skal designes som flugtdøre eller nødudgange. De skal mærkes tilsvarende og monteres med flugtdørlåsning i overensstemmelse med europæiske standarder. De skal være fuldt brugbare til enhver tid. Flugtveje skal være klar og synligt mærket og anvises til orientering.
Bygningsbestemmelserne og særlige bygningsspecifikationer regulerer hvorvidt og hvor dørlukkere til branddøre (branddøre) er nødvendige i bygninger. Deres vigtigste opgave er at sikre åbninger i flammehæmmende eller brandsikre vægge mod indtrængende ild. De skal derfor altid være lukkede, eller i det mindste lukkes på en kontrolleret måde i tilfælde af brand.
Hvis branddøre også fungerer som flugtveje skal de kunne åbnes til enhver tid. For samtidigt at opfylde deres funktion som dørlukkere til branddøre, skal de have specielle låse, der automatisk lukker dørene efter åbning og også holder dem lukket - selv uden elektricitet - for at hindre at de ikke åbner og derved gør det umuligt at slippe ud. Eller at de alle åbner og giver adgang til indbrudstyve.
Flugt- og redningsveje skal være så røgfrie som muligt i tilfælde af brand, så mennesker kan bevæge sig i sikkerhed og så brandfolkene kan takle flammerne. I tilfælde af brand, fjerner røg- og varmeafledningsanlæg (RWA) varme, røg og giftige forbrændingsgasser fra bygningen og holder dem væk fra flugtveje. Mekaniske røgudsugningssystemer udleder røggasserne via ventilatorer. Naturlige røgudsugningssystemer bruger det princippet om termisk opdrift til at transportere røg direkte til de udendørs omgivelser via åbninger eller vinduer.
Bygningssikkerhed betyder også sikring af bygninger, lokaler, data og ejendom mod uautoriseret adgang. Det betyder at man kun tillader autoriserede personer adgang til visse områder i bygninger eller sikrede områder, som regel følsomme områder såsom computercentre, renrum, virksomhedsområder, lufthavne, banke, etc. Administratoren fastsætter hvem der har tilladelse til at gå hvorhen og hvornår - endda på specifikke tidspunkter.
I en nødsituation skal alle kunne komme ud - men ikke alle skal kunne komme ind. Det er her at flugtvejssikringssystemer kommer ind: De administrerer balanceakten mellem kontrolleret adgang og nødåbning med en alarm (via en nødtast) i tilfælde af en nødsituation.
Selv om adgangsstyring i sig selv holder mange uvedkommende personer ude, handler bygningssikkerhed også om mekanisk indbrudshæmning. Døre og vinduer skal yde for eksempel tilstrækkelig beskyttelse mod indbrud. Afhængigt af målet om at sikre et specifikt område, kan beslutninger blive taget med hensyn til det passende design af døre og vinduer.
I henhold til standarden DIN EN 1627:2011-09 "Døre, vinduer, hængevægge, gitterelementer og indhegninger - Indbrudshæmning - Krav og klassificering", klassificeres komponenterne i modstandsklasser (RC). Døre i henhold til klassificeringerne RC1 til RC4 yder en højre beskyttelse mod indbrud grundet deres stabilitet.
Et sikkerhedskoncept fuldendes med detekterings- og overvågningsforanstaltninger. Disse sikrer at både skadelige hændelser og utilsigtede eller tilsigtede forsøg på at tilsidesætte beskyttelses- og sikkerhedsforanstaltninger detekteres så tidligt som muligt. For eksempel kan røgdetektorer detektere brande på et tidligt stadie og udløse tilsvarende alarmer. Indbrudsmeldeanlæg, for eksempel, angiver indbrudsforsøg, mens dørafskærmninger på flugt- og redningsveje tiltrækker opmærksomheden på uautoriseret brug ved hjælp af et alarmsignal.
Døre: det vigtigste bidrag til bygningens sikkerhed
Vigtigt for bygningssikkerheden: Multifunktionsdør © Jürgen Pollak / GEZE GmbH
Døre kan fungere som adgang til bygninger, flugt- og redningsveje og beskyttede forbindelser til andre rum med andre funktionelle områder. De har en vigtig opgave hvad angår bygningssikkerhed. De opfylder også andre tekniske krav hvad angår brandsikring, lydisolering og tilgængelighed.
Som et resultat af dette har særligt automatiske døre udviklet sig til komplekse systemer med intelligente drivenheder. Multifunktionsdøre opfylde de følgende funktioner:
- adgangsstyring
- brand- og røgalarm
- kontrolsystem til flugtdøre
- Beskyttelse via sensorer, f.eks. detektorer for tilstedeværelse og bevægelse
Hvis dørsystemerne integreres i bygningsautomatiserings- eller bygningsstyresystemer kan deres driftsstatus vises og styres via fjernstyring.
GEZE dørløsninger for din sikkerhed
GEZE tilbyder højtydende sikkerhedsløsninger til automatiske dørdrev. DE tilpasses til de respektive, specifikke krav og individuelle flugtvejskoncepter - fra dørstyreenheden som en stand-alone-løsning til systemløsninger, der kombinerer individuelle sikkerhedskrav i et intelligent system. Individuelle sikkerhedskoncepter resulterer i optimale løsninger.
En del af GEZE´s nødudgangssystem: GEZE TZ 320 dørstyreenhed © GEZE GmbH
GEZE´s nødudgangssystemer
GEZE´s nødudgangssystem er en komplet og pålidelig systemløsning, især til offentlige bygninger såsom hospitaler, skoler eller diskoteker. I tilfælde af brand eller panik, yder det personlig beskyttelse og brandsikring såvel som bygningssikkerhed. Diverse GEZE systemkomponenter arbejder ammen her: F.eks. automatiske dørdrev, dørlukkere, motorlåse og elektrisk døråbnere til flugtdøre såvel som brandalarmer eller alarmanlæg og adgangskontrolsystemer. Dørstyreenheden TZ 320 fungerer som ’hjernen’. Nødudgangssystemet stemmer overens med EltVTR (direktiv vedrørende elektriske låsesystemer til døre på flugtveje).
Paniklåse
Selvlåsende paniklukkemekanismer yder en kompromisløs sikkerhed for både mennesker og ejendom i tilfælde af en nødsituation. På den ene side skal mennesker kunne forlade en bygning på få sekunder for at undslippe fare. PÅ den anden side skal ejere og administratorer beskytte følsomme områder mod uvedkommende adgang.
GEZE tilbyder selvlåsende paniklukkemekanismer (IQ locks) til dette formål. De sikrer en låsning i overensstemmelse med forsikringskrav, beskyttelse mod indbrud og kontrolleret adgang, men også en hurtig åbning i en nødsituation.
GEZE´s adgangskontrolsystemer
Som kompakte, web-baserede, ’alt i en’-systemløsninger med samtlige komponenter der relaterer til døre, opfylder GEZE´s adgangskontrolsystemer kravene til moderne identifikationssystemer. GEZE´s adgangskontrolsystemer kan bruges til enkelte døre såvel som til netværksintegrerede dørsystemer. GEZE´s adgangskontrolsystemer tilpasses trinvist til størrelsen og kravene på sikkerhedskonceptet.
Den simple betjening sikrer at GEZE´s adgangskontrolsystem også er velegnet til private hjem. Adgangsstyring ved hoveddøren, ringeklokkesignalering, sabotageovervågning eller elektriske døråbnere gør private bygninger mere sikre og beskytter privatlivet.
GEZE´s styresystem til bygningsteknik
Med bygningssystemet kan systemløsninger til døre, vinduer og sikkerhedsteknik fra GEZE integreres i bygningssikkerhed og -styring. Et centralt styre- og visualiseringssystem overvåger diverse automatiseringskomponenter i bygningen og yder sikkerhed via mange forskellige muligheder for netværksintegration: Det sørger for en sikker røg- og varmeafledning (RWA), aflukker brandafsnit, åbner flugtveje eller kontrollerer adgange.
Det overtager en samtidig overvågning af
- automatiske dørsystemer
- dørlukkere på brand- og røgdøre
- vinduesdrev til røg- og varmeafledning (RWA) såvel som til daglig ventilation
- nødudgangssystemer og paniklukkemekanismer
- trejdepartsprodukter (f.eks. styreenheder til belysning)
Moderne dør-, vindues - og sikkerhedsteknik fra GEZE i det nye ABUS KranHaus
GEZE dørsystemer med øget indbrudshæmning
GEZE sikkerhedsdøre gør livet svært for indbrudstyve. De beskytter bygningers indgang med mere strikse sikkerhedskrav (komponent-modstandsklasse 2). Det transparente look på systemerne bibeholdes uagtet RC2-funktionaliteten.
Gå til det indbrudshæmmende GEZE skydedørsystem
Gå til GEZE´s indbrudshæmmende automatiske karusseldørsystem
Support ved planlægning af bygningssikkerhed
GEZE understøtter ved planlægningen af nye bygninger og rådgiver vedrørende de aspekter, der skal tages i betragtning, hvad angår bygningssikkerhed. Individuelle ønsker og omstændigheder tages i betragtning såvel som relevante industrispecifikationer. Vi kender de tekniske retningslinjer, bestemmelser og standarder, der skal tages i betragtning under byggeri. Standarder og bestemmelser ændres regelmæssigt, hvilket gør det vanskeligt for ’ikke-eksperter’ at holde øje med alting.
GEZE kan også yde support til planlægning hos specialister, f.eks. Hvad angår planlægning af tilgængelighed og brandsikring for en bygning.
Allround service til implementering af bygningssikkerhed
Ud over at yde rådgivning, installerer GEZE også løsningerne for kunderne. Kunden drager fordel af kontinuerlig planlægning, konvertering og service fra den samme partner.
GEZE serviceværktøjer hjælper bygningsteknikere med at håndtere og konfigurere automatiske dørsystemer, så de kan konfigurere indstillinger hurtigere og lettere.
Beregningsprogrammet WinCalc 2.0 til vinduesdrev overtager de komplekse beregninger til systemdesign af vinduer og udlæser alle anvendelige løsninger til drivenheder. Det muliggør beregninger af manuelle og elektromotoriserede ventilationsvinduer, vinduer med røg- og varmeafledning og NRWG’er, såvel som design af passende nødstrømstyrecentraler.
Altid på forkant med sikkerhedsteknik
GEZE understøtter dig med diverse service pakker, selv efter gennemførsel af projektet. Service- og vedligeholdelseskontrakter sikrer en langvarig bygningssikkerhed.